Faptul ca baietii si fetele prefera jucarii pentru copii diferite, inca dinainte sa constientizeze diferentele de gen, i-a condus pe cercetatori la o ipoteza care ar putea rasturna paradigma unanim acceptata: oamenii sunt atrasi de diferite traiectorii profesionale din cauza unor inclinatii native si nu a educatiei primite in cadrul culturii de apartenenta. Pe scurt, cauzele primare ale diferentelor de comportament intre baieti si fete sunt in primul rand genetice si abia apoi de ordin socio-cultural.

In acest sens, au fost realizate numeroase studii in care s-au testat preferintele copiilor de 9-32 luni fata de jucarii. Rezultatele, desi au prezentat si exceptii, par sa sustina afirmatia ca baietii si fetele isi manifesta preferintele inainte sa fie destul de mari incat sa perceapa diferentele de sex. Desigur, experimentele s-au realizat in lipsa parintilor, care sunt de cele mai multe ori tentati sa ii influenteze sa se joace cu jucarii pentru copii specifice unui anumit gen.

jucarii copii

Intr-o gradinita din Londra a fost creat un grup de studiu format din 47 de fete si 54 de baieti. Fiecare copil a fost testat de catre un cercetator intr-o zona restransa, izolata de locul in care sa aflau ceilalti copii. Acestia au fost inconjurati de numeroase jucarii pentru copii, grupate in functie de ideile pe baza carora le catalogam ca fiind destinate baietilor (masinute, plusuri albastre sau verzi, mingi, unelte de constructie etc.) sau fetelor (papusi, plusuri roz, obiecte folosite in bucatarie etc.). Jucariile pentru copii au fost asezate intr-o ordine aleatorie, iar cei mici au fost incurajati de catre cercetatori sa se joace cu oricare dintre acestea. Timp de trei minute, au fost notate observatii legate de preferintele copiilor.


Cercetatorii au impartit copiii in trei grupe de varsta: 9-17 luni, 18-23 luni si 24-32 luni. In fiecare grupa, baietii au fost atrasi mai mult de jucariile pentru copii specifice baietilor, iar fetele au reactionat in acelasi mod, alegand jucariile pentru copii destinate fetelor. Mai mult, cercetatorii au observat un alt aspect: cu cat cresteau in varsta, baietii aratau o preferinta din ce in ce mai puternica pentru jucariile pentru baieti, iar fetele pentru cele concepute special pentru ele. Desigur, este posibil ca celor mici sa li se fi insuflat deja din familie tipul de jucarii pentru copii cu care sa se joace. In orice caz, cercetatorii au concluzionat ca diferentele in alegerea tipurilor de jucarii la baieti si fete care nu constientizeaza diferentele de gen reflecta o predispozitie nativa ce determina preferintele baietilor si fetelor in materie de jucarii.


Oricum ar fi, necesitatea unor jucarii pentru copii este imperativa, indiferent de alegerea celor mici. Un magazin unde poti gasi o varietate mare de jucarii pentru copiii de toate varstele este Toys123. Inainte de a cumpara iti recomandam sa il stimulezi pe cel mic sa aleaga cu ce doreste sa se joace, pentru a-l incuraja sa isi dezvolte o personalitate creativa si independenta.

jucarii copii